2024. Április 27., szombat
Zita névnapja

Újházi fröccs: kovászos uborka leve borral

2023-08-08 23:05 | Nézettség: 599
A fröccs a nyari meleg esték itala, ráadásul magyar találmány, csakúgy mint az egyik alkotóeleme a szóda. Megszámlálhatalan fajtája létezik a hosszúlépéstől a Puskásfröccsig, mely frösszfajták leginkább a szóda és a bor arányában kölönböznek. A fröccsöt főként fehérborból készítjük, de megengedett a vörösborös fröccs, söt napjainkban a fiatalok kedvence a rose fröccs.

A fröccs története

A fröccs feltatlálása, csakúgy mint az egyik alkotóelemének a feltalálása Jedlik Ányos nevéhez kötődik. A  legenda szerint 1842. október 5-én egy kis társaság gyűlt össze Fáy András fóti birtokán. 

A társaság borozgatott, mikor Jedlik Ányos szodavizet spriccelt a borospoharakba, melyen mindenki meglepődött. „Mi ez?” – kérdezték többen is, mire Jedlik azt válaszolta, hogy spriccer. Ekkor lépett közbe Vörösmarty Mihály, aki szerint az elnevezés túl  "németes" és azt javasolta legyen inkább fröccs. Később ezen esemény illhette a Fóti dal című verset, mely alkotásban először jelenik meg a fröccs.

Márai Sándort is megillette a fröccs, így ír róla „S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot.”

Újházi fröccs, a különleges

Az Újházi fröccsöt napjaink gasztronómiájában különleges fröccsfajataként kezelik, egyrészt nem szódával higítjuk a bort, hanem kovászos utborka levével, másrész a névadója Újházi Ede, akinek az Újházi-tyúkhúslevest is köszönhetjük. Az ismert színész itta szóda helyett kovászos uborka lével a bort. 

Azonban egy megjelent tanulmány szerint sajnos az ismert szinész nem így itta a fröccsöt, ez az elmélet csupán 1997-ben egy tévedés miatt terjedt el. 

Dráveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója publikálta ezt az elméletét. Az elmélet az elmúlt 25 évben elterjed és a cáfolat 2022-ben érkezett. Cáfolat ide, cáfolat oda, az elmúlt 20 éveben az uborkalével kevert bort Újházi fröccsnek hívjuk.

Újházi fröccs: kovászos uborka leve borral

Az Apafőz csatorna újítása

Az Apafőz csatornán egy kicsit változtattunk a recepten. Az Újházi fröccsnek nincs deklarált uborkalé-bor aránya, így mindenki kedve szerint keverheti. Az Apafőz csatorna videójában a kovászos uborkalé  és a bor mellé még szódavizet is adunk. Nekünk az egylenő arány ízlett a legjobban, de természetesen bátran próbálkozzatok az arányok változtatásával.

Újházi fröccs Apafőz módra

  • 1 db olaszrizling
  • 1dl kovászosuborkalé
  • 1db szóda

Javasoljuk, hogy jó minőségű bort válasszatok, és az külön jóleső érzés, ha a kovászos uborkalevet is ti készítitek. Az Apafőz az alábbi linken található kovászos uborkát készítette el.