2022. május 18. szerda Alexandra, Erik

Napkelte: 5:03 Napnyugta: 20:18

CHF CHF 370,73000
EUR EUR 387,50000
USD USD 369,40000

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Ezek a raktári készletmozgás típusai

2022.03.24. 09:22 Mihályi Géza
 

A raktári készletmozgás nyilvántartása a készletek jellemzőinek megismerését célozza. Így kiterjed az áru mennyiségének, minőségének, értékének és tárolási helyének meghatározására. Az ezeket leíró és a változások követésével foglalkozó adminisztráció komplex feladat. Az alábbiakban bemutatjuk, melyek a raktári készletmozgás típusai!

A raktári készletmozgás nyilvántartása

 A raktári készletmozgás típusai elkülöníthetőek aszerint, hogy milyen módon történik meg a készletek változásainak nyilvántartása. A dokumentumok vezetése alapvetően a raktárkezelés feladata, sor kerülhet rá például közvetlenül a raktárban a raktárkezelő vagy a készletnyilvántartással foglalkozó munkatárs által. Sok esetben azonban a raktártól függetlenül a gazdasági osztály dolgozza fel a raktári készletmozgás változásait tartalmazó adatokat.


Raktármozgások típusai

 A nyilvántartás vezetése erre szolgáló iratok kibocsátásával történik meg, ezek a következők:

  • a készlet be- és kivételezési bizonylatok,
  • a készlet visszavételezési bizonylat,
  • a szállítólevél,
  • a számla,
  • a készletnyilvántartó lap,
  • és a raktári nyilvántartó lap.

A készletnyilvántartás módszerei

 A raktári készletnyilvántartás történhet hagyományosan, papír alapon, itt kézzel vezetik a nyilvántartás. A modern technikát alkalmazó raktárakban azonban számítógépen követik a raktári készletmozgásokat.

 Raktárkezelő szoftver segítségével a készletek változása pontosan és naprakészen követhető nyomon.  Egy ilyen előállítja az említett nyilvántartási dokumentumokat és a készletek értékét is monitorozza. Rögzíti a raktárközi mozgásokat, valamint igény esetén automatikusan el is végzi azokat. A szoftver lehetőséget ad a saját célra felhasznált, valamint a dolgozóknak átadott termékeket nyilvántartására is. A raktárkezelés során ráadásul a raktározás pontos helyének meghatározására vagy létrehozására is sor kerülhet.

 A raktári készletmozgás típusait a be- és kivételezés, a visszavételezés és az egyéb, készlettel kapcsolatos módosítások adják meg. A legcélravezetőbb egy olyan informatikai rendszer alkalmazása, amely gyorsan és pontosan képes követni ezeket a változásokat.

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Éhes utazó