2022. július 04. hétfő Ulrik

Napkelte: 4:52 Napnyugta: 20:43

CHF CHF 397,91
EUR EUR 398,74
USD USD 381,24

Ön nincs bejelentkezve, kérjük jelentkezzen be:

Július 10. - a Pina Colada napja

2022.05.20. 23:24 M. Bálint Emese
 

Talán nem véletlen, hogy a legforróbb nyári időszakban , július 10-én van a Pina Colada napja. Sajnos nem lehet kideríteni, hogy az ismert és népszerű koktél ünnepnapja miért erre a napra került, de talán nem is lényeges.

A Pina Colada az egyik legkedveltebb trópusi ital, melynek összetevői a fehér rum, kókuszkrém vagy kókusztej és ananász lé.  Az ital elnevezése az egyik összetevőhöz köthető, hiszen a spanyol kifejezés jelentése szűrt ananász.   A koktél feltalálói címéért négyen is sorban állnak.

A legrégebbi történet egy  Puerto Rico-i kalózhoz, Roberto Cofresíhez köthető, aki fehér rumból, kókusztejből és ananászból készített magának piát. A legtöbb forrás Ramón „Monchito” Marrero Núñez bártendert említi feltalálóként, aki 1945. augusztus 15-én a San Juan-i Hilton Caribbean Hotel Beachcomber bárjában alkotta meg az első Pina Coladát. A második legvalószínűbb történet szintén San Juanhoz kötődik, ahol Ramón Portas a Barrachina étteremben  1963-ban készített Pina Coladat. Ezen étterem ma is az ital szülőhelyeként hirdeti magát, melyet a bejárat melletti márványtábla is jelez.

Egy másik legenda szerint a Pina Coladat a Hilton Caribbeanban találták fel, de nem 1945-ben hanem 1954-ben és nem Monchitó hanem Ricardó Garcia. Garcia a történet szerint egy Coco Loco nevű üdvözlő itallal várta vendégeit, amit rumból, kókusz léből, és kókuszkrémből készített el és kókuszdióban szervírozott. A legenda szerint az ital egy sztrájknak köszönheti kialakulását, mivel a sztrájk miatt a szállodában nem volt kókuszdió, így a Coco Loco italt ananászban szolgálták fel, ami a dizájn mellett új íz világot is jelentett. Az ital sikere miatt Ricardo elkezdett kísérletezgetni az ananász szűrt levével és így alkotta meg a Pina Coladát.

A legendák után viszont nézzük a tényeket. A Pina Colada 1978 óta Poerto Rico hivatalos itala. Az ital népszerűségét segíthette Rupert Holmes Escape című dala, mely a Pina Coladaról szól. A hagyományos Pina Colada 1rész fehér rum, 1 rész kókuszkrém, 3 rész ananász lé.

Pina Colada eredeti recept

Hazánkban még nincsenek hagyományai  a Pina Colada Napnak, ettől függetlenül július 10-én megihatunk egy Pina Coladát, akár a Balaton parton, akár külföldi tengerparton élvezzük a nyarat. 

Hozzászólások:

Még nem szólt hozzá senki.

A kommenteléshez be kell jelentkezni!

Éhes utazó