2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

A Palóc Grand Canyon

2017-08-20 15:00 | Nézettség: 295
Nográdszakáltól északra található a sokak által Palóc Grand Canyonnak is nevezett természetvédelmi terület. A Páris folyó völgye, mely hazánk egyik legszebb szurdoka, varázslatos környezet a nyugalomra vágyó túrázók számára.
A Palóc Grand Canyon

A Palóc Grand Canyon-nak is nevezett szurdokvölgy Nógrád megyében található, pár kilométerre a magyar-szlovák határtól. Budapest felől érkezve, Nógrádszakál települést elhagyva egy fatábla jelzi jobbra az út szélén a Páris-patak szurdokvölgyét. A főúttól pár méterre leparkolunk és egy turistamenedék falán elhelyezett információs tábláról tudhatunk meg részleteket a szurdokvölgyről. A szurdokvölgy főágának bejárása pár perces még kisgyermekkel is könnyűnek mondható séta. A Páris-patak tulajdonképpen már csak a hegyről lezúduló csapadék elvezetésére szolgál, vagyis csak olvadás után és erős esőzést követően kell a völgyben vízre számítani. Ekkor azonban igen látványos vízesésekkel találkozhatunk.


Palóc Grand CanyonPalóc Grand Canyon

A szurdokvölgy egy több millió évvel ezelőtti folyó munkájának eredményeképp jött létre. A kanyargó folyó által szállított és felhalmozódott hordalék megkövesült rétegeit láthatjuk a szurdok 15-20 méteres falain, melyről sok helyen buja növényzet és indák lógnak, igazán vadregényes tájat varázsolva a völgybe.

A szurdok főágán vannak keresztbe dőlt fák és kisebb nagyobb kövek-sziklák, de még ezekkel együtt is könnyűnek mondható a terep. A főág a szurdok bejáratától indulva, utunkat az Y elágazás bal ágán folytatva tekinthető meg. Ez az ág egy magas sziklafalban végződik, így a zsákutcából visszatérve az Y elágazáshoz a másik (bejárattól nézve a jobb) ágat választva jutunk egy olyan útvonalra, mellyel körtúrát tudunk tenni. A jobb ágon, vagyis a mellékágon haladva jóval vadregényesebb terepen találjuk magunkat. Az első, meredek szakaszon több keresztbe dőlt fát és nagyobb köveket, sziklákat kell kerülgetnünk, de a túra még így is kisiskolás korú gyermekekkel is bátran teljesíthető. A meredek szakasz után a túra a szurdok falának tetején vezet és egy lépcsőn keresztül juthatunk vissza a szurdok bejáratához. Mind a fő-, mind a mellékág igen különleges élményben részesíti látogatóit.