2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

Alcsútdoboz és a hóvirágözön

2017-03-04 07:51 | Nézettség: 278
Ha március és hóvirág, akkor Alcsúti Arborétum és hóvirágünnep, pedig nem csak erről nevezetes az ország egyik legszebb és legpatinásabb arborétuma. Az 1825-ben kezdődő történet József nádor nevéhez köthető, aki különleges nővényeket kezdett el telepíteni a birtokán.
Alcsútdoboz és a hóvirágözön

A tavasz első virága a hóvirág. Hazánk legnagyobb egybefüggő hóvirágmezeje Alcsúti Arborétumban található, mely kora tavasszal egyedülálló látványosságot nyújt. Érdemes egy napot áldozni arra, hogy megtekintsük a több hóvirágfajt is tartalmazó virágszőnyeget.

Hóvirágmező ünnep

A hóvirágmező ünnep február elejétől március végéig tart természetesen az időjárástól függően. A mediterrán hóvirágmező több mint 2 és fél hektáron terül el az arborétum területén belül, a XIX. századi betelepítéseknek is köszönhetően  a hóvirágok között, 7 hóvirágfaj, 24 fajtája tekinthető meg Magyarország egyik legpatinásabb parkjában. Megtalálható többek között a Levantei hóvirág, a Pompás hóvirág, a Krími vagy Redőslevelű hóvirág és természetesen a hazánban leginkább elterjedt faj, a Kikeleti hóvirág. Téli viráguk törékeny eleganciája a kitartást és a reményt jelképezi, Nem árt tudnunk, hogy komoly bírságra számíthat, aki nemcsak nézi, de szedi is a hóvirágot, 2005 óta ugyanis a hóvirág védett növény, természetvédelmi eszmei értéke 10. 000 Ft, egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

Alcsútdobozi Arborétum


A hóvirágmező első példányát az 1800-as évek végén telepítette József nádor által alapított alcsútdobozi birtok kertészei, majd újabb és újabb fajtákkal gyarapították. Érdekesség, hogy Vajda János, költő is itt volt gazdatiszti gyakornok 1845–46-ban.

Az év vadvirága 2017-ben a hóvirág

Hóvirág - az év vadvirága 2017A hetedik alkalommal megrendezett év vadvirága szavazás döntötte el, hogy melyik növény legyen az Év Vadvirága Magyarországon 2017-ben.


A szavazást a hóvirág nyerte, megelőzve a mocsári gólyahírt és a turbánliliomot. A tavalyi szavazáson a kockásliliom lett az első, míg a második helyezést   - csakúgy mint 2017-ben -  a turbánliliom szerezte meg.
Az első tavaszi virág Benkő József botanikusnak köszönheti a nevét, ő nevezte hóvirágnak a latinul galanthus néven ismert növényt. 

Az arborétum

Az arborétum azonban nemcsak a hóvirágról szól. Érdemes egy hosszab sétát tenni és megtekinteni a Kápolnát, a Kastély maradványait és nem utolsó sorban a többi különleges növényt.

Az arborétum története 1825-re nyúlik vissza,  az uradalom akkori tulajdonosa, József nádor kertészei kezdtek a völgybe különleges növényfajokat telepíttetni, ezzel megteremtve a mai arborétum alapjait.