2024. március 29., péntek
Auguszta névnapja

Csodabogyós-barlang és kalandtúra Balatonedericsen

2015-11-30 15:19 | Nézettség: 263
Balatonedericsen található Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb cseppkőbarlangja, mely csupán 10 év óta fogadja a kalandra vágyó látogatókat. Az éhesutazó is bejárta az alaptúra járatait és élményekkel és szebbnél szebb képekkel tért vissza a felszínre.
Csodabogyós-barlang és kalandtúra Balatonedericsen

A barlangról

A barlang 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén, a Keszthelyi-hegység, Edericsi-fennsíkján  Balatonederics közelében található. Nevét a bejárata környékén is megfigyelhető szúrós csodabogyóról kapta.  A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen 6000 méter, mélysége eléri a 136 szúros csodabogyómétert. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik.

A Csodabogyós, a hazai tektonikus barlangok legszebb példája.  A legjelentősebb - látogatók által is megtekinthető termei - az Óriás-, Bál-, Ötös-, Bársony-, Vetődéses-, Világító Kérdőjel Mauzóleuma-, és az Ikarusz-terem, valamint a Függőkert.

 A barlangban a hőmérséklet állandó, télen-nyáron 9,5 Celsius fokos, a relatív páratartalma 100 %-os. A barlang egyes szakaszai cseppkőképződményekben rendkívül gazdagak és formakincseiben is változatosak. A Függőkert, Meseország zónájában sok száz függőcseppkő és páratlan látványt nyújtó 50-60 darab 0,5-1,5 méter magas állócseppkő látható. Emellett nagy felületeket beborító cseppkőlefolyások, kisebb íves zászlók, borsókövek és a különlegesen csavarodott formájú heliktitek, valamint fehér bevonatot alkotó hegyitej is kialakultak. A Természetvédelmi Hivatal 1993-ban a Csodabogyós-barlang kiterjedt járatrendszerét cseppkőképződményei miatt fokozottan védetté nyilvánította.

 A kalandtúra

A Csodabogyós barlangot megtekinteni kívánók igazi kalandtúrára számítsanak, felejtsék el a tömegturizmus számára megnyitott barlangokban szerzett tapasztalataikat. A barlang kis csoportokban látogatható, szakképzett és tapasztalt barlangi túravezetővel. A túrához a megfelelő felszerelést túraszervezők biztosítanak.

A kaland – tekintettel arra, hogy a barlang bejáratát nem lehet gépjárművel megközelíteni – egy 30- 40 perces sétával kezdődik. Az indulási pont és a barlang bejárata közötti távolság mindössze 1500 méter, a szintkülönbség 217 méter. A séta során megtekinthető - az Edericsi-fennsík erdeinek látványosságai mellett - a barlang névadó növénye is.

A vállalkozó szellemű látogatók három különböző túrán vehetnek részt: alap túra, extrém I. és II. túra. Az éhesutazó az alap túra útvonalát járta végig, így erről tudunk beszámolni (a Túraszervezők honlapján a másik két túra leírása is megtalálható).

Az barlang mesterséges bejárata lakattal lezárt, a múlt tapasztalatai alapján sajnos erre szükség is van, korábban vandálok óriási természeti károkat okoztak a barlangban. Az első függőaknában megszabadultunk a táskáinktól és csupán a fényképezőgépet, illetve a kesztyűt, fejlámpát vittük tovább. A barlangban nincs világítás, így a csoport tagjain múlik, hogy a fejlámpákkal közösen hogyan világítják be a termeket és a képződményeket.  Egy 5 méteres, majd egy 4, illetve 7 m-es vaslétrán jutunk le a barlang Elosztó nevű szakaszába. Innen csak négykézláb lehet, nagy kőtömbök között átjutni egy könnyebben járható szakaszra, ami már a barlang egyik legnagyobb, igen látványos termébe, az Óriás-terembe vezet. 

Csodabogyós-barlang

Az innen induló 3, illetve 4 m-es létrán jutunk le a következő, ismét könnyen járható barlangszakaszba, mely a Meseország nevet viseli.  Ezt követi a túra legszűkebb pontja a Szülőlyuk, melyen átbújva egy 5 m-es létrán mászhatunk le az Ötös-terembe. Innen már megtekinthető az alap túra legszebb része a Függőkertnek nevezett rész. Itt található az oltár is. Visszafelé ugyanazon az úton haladtunk. A legnagyobb megpróbáltatást a megfordított Szülőlyuk jelentette.  Közel két órát voltunk a föld alatt, sok élménnyel és fényképpel gazdagabban, fáradtan jöttünk ki a barlangból. A kijáratnál már vártak minket az extrém túra résztvevői.

Csodabogyós-barlang

Bővebb információ

A további túrákról, az árakról és egyéb információkról az alábbi linken tájékozodhatnak: csodabogyos.hu