2024. Április 25., csütörtök
Márk névnapja

Kitekintő - Dugi Otok, a hosszú sziget - Horváthország

2017-07-17 12:11 | Nézettség: 892
Dugi Otok, magyarul hosszú szigetet jelent, ami nem a véletlen műve. A Zadartól másfél órás hajóútra lévő sziget 46 km hosszú, szélessége 1 és 4 km között változik. Bár Horvátország a magyarok egyik kedvenc nyaralási célpontja, Dugi Otok-on egyhetes ott tartózkodásunk alatt kevés honfitársunkkal találkoztunk. Ezért is gondoltuk, hogy egy – a sziget nevezetességeit, látnivalóit bemutató – cikkel kedvet csinálunk ezen a különleges szigeten történő nyaraláshoz.
Kitekintő - Dugi Otok, a hosszú sziget - Horváthország

Utazás és infrastruktúra a szigeten

Budapestről indulva Zadarig kell a magyar és a horvát autópályán utaznunk, 630 kilométeres távon. Zadartól egy kb. másfél órás hajóutat követően,Dugi Otok Brbinj nevű kikötőjében lehet újra elérni a szárazföldet. Az utazás tervezésénél figyelembe kell venni, hogy Zadarból – a nyári időszakban – csak három komp megy naponta a szigetre, 10 órakor, 14 órakor és este fél 9-es indulással. Célszerű legalább 1 órával a hajó indulása előtt a kikötőbe megérkezni. A sziget közepén vezet a főút, melyről a sziget falvaihoz vezetnek a leágazások. A főútról csodálatos panoráma tárul szemünk elé, azonban nagyon kevés helyen van megfelelően kiépített kilátópont. A szigeten kevés helyen lehet bankkártyával fizetni, és pénzváltó sincs minden településen, így érdemes magunkkal megfelelő mennyiségű kunát vinni. Benzinkút is csak egy van a szigeten, de ha teli tankkal érkezünk, akkor - a sziget méretéből adódóan - egy egyhetes ott tartózkodás alatt nem valószínű, hogy kifogyunk az üzemanyagból.A falusi kisboltok (helyi elnevezéssel Marketek) mellett, egy igazi nagy bolt (szupermarket) található a szigeten Sali kikötőjénél. 

Strandok

Dugi Otok nem csak a különleges természeti adottságairól, hanem a homokos strandokról is híres. A Horvátország szerte megszokott sziklás és apró kavicsos strandokon kívül, itt található olyan strandot is, mely a tengerből kijőve is homokos. Ahogyan Dugi Otok városai, strandjai sem zsúfoltak és egyáltalán nem úgy kell őket elképzelni, mint azokat a strandokat, ahol több kilométeren sorakoznak egymás mellett a napernyők. Családias hangulat és nyugalom jellemzi őket.

Sakarun

Sakarun a sziget legismertebb és legnépszerűbb strandja. A sziget északi felénél található VeliRat-Verunic-hoz közel egy szélcsendes öbölben. A kavicsos parti részt homokos tengerpart követi, lassan mélyül így kisgyerekekkel is ideális. Sakarun egész Horvátország szerte híres, mert egy szélvédett öbölben helyezkedik el, a víz még a parttól eltávolodva is igen sekély. Ha a strandhoz közel szeretnénk parkolni, sajnos elég magas parkoló díjjal kell számolnunk. Épp ezért a látogatók egy része a főút mellett hagyja autóját és gyalogosan közelíti meg a strandot. A sziget egyik – turisták által leginkább látogatott – településéről, Bozava-ból kisvonat szállítja a látogatókat Sakarun-ra. A többi strandtól eltérően, itt már több büfét is találhatunk és még néhány bérelhető napozóágy is a rendelkezésünkre áll. A parttól pár méterre, a fenyők tövében még árnyékos részt is találunk.


Sakarun - Dugi Otok

Veli Zal

Annak ellenére, hogy Veli Zal-on a homokpad nem ér ki a partra, vagyis a part mindenhol kavicsos, vagy sziklás, VeliZal mégis méltó vetélytársa a legszebb strandnak kikiáltott Sakarun-nak. A parttól pár méterre ezen a strandon is élvezhetjük a finomhomokot és a tengeri sünöknek még a nyomát sem látni, így bátran látogathatjuk cipő nélkül is. Veli Zal családiasabb, mint a kiépültebb Sakarun. A parttól eltávolodva ezen a strandon is igen hosszan tart a sekély rész, és annak ellenére , hogy a sziget ezen oldala a nyílt tenger felé néz, nincsenek nagyobb hullámok, így ezt a strandon is bátran ajánljuk kisgyerekeseknek is.Ezen a strandon is van büfé, és egy kevés árnyékos partszakasz is fellelhető. A strand különlegességét adja egy a parttól 1-2 száz méterre lévő lakatlan kis sziget, melyet már a strandhoz vezető autóútról, felülnézetből is megcsodálhatunk. Páratlan látvány. Parkoló díj itt is van, de jóval kedvezőbb, mint Sakarun-nál.


Veli Zal - Dugi OtokVeli Zal - Dugi Otok

Veli Rat - világítótorony

A világítótorony tövében két strand is található. Ezek a strandok jóval kisebbek és sziklás-kavicsosak. A világítótorony és a mögötte található kicsi kápolna igazán különleges hangulatot teremt ennek a strandnak is. Mindenképp javasolt. Különösen naplemente előtt.

Városok

Dugi Otok népsűrűsége nem túl nagy. A 12 faluval rendelkező szigeten mindössze 1700 lakos él.

Sali - Dugi OtokSali - A legnagyobb község, itt található az egyetlen szupermarket, innen indulnak a szervezett hajós kirándulások és itt található a legtöbb étterem is. Sali az egyik legforgalmasabb hely a szigeten, a kikötőt körülölelő sétány már-már hasonlít egy turistaközpontéra. Itt találhatunk szuvenír boltot, pénzváltót, több pékség is funkcionál, vannak utcai árusok, és több étterem közvetlenül egymás mellett. Mindezzel együtt Salit még így sem nevezhetjük zsúfoltnak.

Bozava – A turistaközpont. Bár a legnagyobb helyiség a szigeten, Sali, a sziget legjobb szállodáinak Bozava ad helyet. Ennek oka valószínűleg a sziget jobb strandjainak közelsége. Bozava is mozgalmasabb város, nagyobb kikötővel és több 4*-os hotellel, ami nem túl gyakori a szigeten. Itt is találunk nagyobb élelmiszerboltot, pénzváltót, zöldségest.

Soline, Dragove, Brbinj – kisebb falvak, jórészt csak apartmanok találhatók itt. Kiemelkedik talán Brbinj, hisz a Zadarból érkező komp miatt itt minden szigetre érkező látogató legalább 1x megfordul.

VeliRat-Verunic – az összeépült falvak egy öböl két partján fekszenek az sziget északi csúcsánál. VeliRat a sziget északi felének nagyobb kikötőjével rendelkezik. Emiatt és vélhetően a Sakarun közelsége miatt is a településegyüttes sok látogatót fogad a nyári időszakban. Szinte minden házban van kiadó apartman, vagy szoba. Itt is találhatók éttermek és élelmiszerbolt is.

Fakultatív programok

Csepkőbarlang - StrasnaPec

A sziget közepén Savar és Luka között található. Az oda vezető út meglehetősen meredek hegyoldalban vezet korlátok nélkül, így gyakorlatlan sofőröknek nehéz terep lehet, azonban panoráma kárpótol. Megközelíthető autóval vagy kerékpárral, a főúttól való távolság kb. 3 km. A cseppkőbarlangban angol nyelven vezetett túrán vehetünk részt, mely körülbelül fél órás. Érdemes meleg öltözetet vinni, mert a hőmérsékletkülönbség nyáron eléri a 20 fokot.

Kornati hajótúra

A nagyobb falvakban, a kompkikötőben és nagyjából mindenhol, ahol turisták megfordulnak találkozhatunk egy Kornati túra hirdetéssel. A Kornati Nemzeti Park a közép-horvát riviéra egyik legkedveltebb turistacélpontja. Nem csak Dugi Otok-ról, hanem a környező szigetekről és Horvátország szárazföldi városaiból is százával jönnek a látogatók nap mint nap erre a kb. 140 szigetből álló területre. A Kornati Nemzeti Park hajóval közelíthető meg, a szárazföldi városokból (pl. Zadar) nagyobb hajók, míg a környező szigetekről, illetve a Dugi Otok-on található Saliból kisebb hajók érkeznek a szigetek közé. Lehet utazási irodán keresztül (pl. Adamotravel) foglalni, de közvetlenül a hajótulajdonosokkal is meg lehet alkudni egy fél- vagy egynapos kirándulásra. Az egynapos kirándulástípusok, a szigetek közötti hajós idegenvezetés mellett, általában 2-3 strandos megállót és ebédet tartalmaznak, melyet az egyik kis szigeten lévő étteremben költhetünk el. A túra ára felnőttek részére kb. 40-50 euró, míg a gyerekek féláron vehetnek részt rajta. A szerencsésebbek akár delfinekkel is találkozhatnak. Mindenképp javasoljuk, mert feledhetetlen élményt nyújt.


KornatiKornati

Telascica Nemzeti Park

A Telascica egy másik nemzeti park Sali közelében, mely népszerűségét tekintve megközelíti a Kornatiét. Sok esetben - a távolabbi pontokról érkező hajók - a Kornati túra keretében a Telascica öbölbe is ellátogatnak. Dugi Otok érdekessége a MirJezero, vagyis Sós tó is ebben a nemzeti parkban található. A tóban lehet fürödni, vize sósabb még a tengernél is. A nemzeti parkban élő vadszamarak is gyakran meglátogatják, így velük is találkozhatunk fürdőzés közben. A Telascica Nemzeti Park meglehetősen jól szervezett, a bejáratnál kapunk térképet, melyen az összes étterem, büfé, kilátópont, strand megtalálható. A sziklafalra néző kilátópontokat lehet talán kiemelni. Az akár160 méter magasba emelkedő sziklafalak ugyanis Horvátország szerte egyedi látványt nyújtva nyűgözik le az ide látogatókat.


Telascica - Dugi OtokTelascica - Dugi Otok

Tengeralattjáró kikötő - Bozava

A szigeten több helyen található, emberi kéz alkotta tengeri barlang, melyeket az olaszok elleni háborúra készülve készítettek. Jelenleg hajóraktárként funkcionál, de a bozavai barlangban egy hajóétterem is helyett kapott.

Étterem-ajánló

A szigeten kb. 20-30 étterem található (a nemzeti parkokat nem számítva). A sziget környékén halászott tengeri fogások mindegyikben megtalálhatók, de sok helyütt csirkéből és marhából készült grill ételek, sültek is fogyaszthatók. A gyerekmenü nem divat. Az árakat illetően nincsenek nagy különbségek, egy főfogás kb. 70-130 kúna között mozog, viszont annak köszönhetően, hogy a sziget messze van a szárazföldtől, az éttermek helyi alapanyagokból dolgoznak, így meglehetősen jó minőségű ételeket fogyaszthatunk.

KonobaSupina

Egyszerűbb étterem Luka-ban. A szokásos tengeri fogások mellett csirkét és marhát is kínálnak. A terasz hangulatos, a választék és az adagok nem túl nagyok, de a fogások ízletesek. A legtöbb tengeri étel ára kilogrammban került meghatározásra.

Pizzeria Bruc

Ha pizzázni szeretnénk, a kikötő végében találjuk a Pizziria Bruc éttermet. A választék bőséges, az etterem teraszáról pedig a kikötőre van remek kilátás. Idő hiányában is javasolt, hiszen hamar hozzájuthatünk választott ételünkhöz. Ár-érték arányban remek választás!

Gorgonia Grill

Az étterem Verunicban található, a Gorgonia Apartmanhoz tartozik. Az étlapon szabad tűzön készült ételek mellett megtalálhatók konyhai készítésű fogások is. Halételek mellett, marha, csirke és bárány is rendelhető. Az adagok bőségesek és ízletesek. A nagyon hangulatos teraszról akár a naplementét is végignézhetjük. Bankkártyával is fizethetünk, ami ritkaság a sziget éttermeiben. Mindenképpen javasoljuk kipróbálni.

Spageritimo

Sali kikötőjében található étterem teraszáról nagyon szép a kilátás. Az étterem főként tenger gyümölcseire alapoz, azonban a nem túl hosszú étlapon megtalálhatók tésztaételek, valamint a húsételek is. Sajnos kártyával itt sem tudtunk fizetni, de a finoman elkészített ételek és a kellemes környezet kárpótolt bennünket.