2024. Április 24., szerda
György névnapja

Óbánya és a Ferde-vízesés

2017-10-23 19:21 | Nézettség: 666
Óbánya egy mesebeli kis falucska a Mecsek keleti oldalán. Az ember kiszáll az autójából a falu szélén lévő parkolóban és úgy érzi a nyugalom szigetére érkezett. Takaros porták között sétálva jutunk el a völgy bejáratához, ahonnan számos turistaút indul. Az üvegesek útját követve egy pisztráng tavat érintve, számos csobogó és apró vízesés, majd a Csepegő-szikla mellett elhaladva jutunk el a Ferde-vízeséshez, hazánk egyik csodás természeti képződményéhez.
Óbánya és a Ferde-vízesés

Óbánya  Árpád-kori eredetű település, melynek  német ajkú lakói a 18. században érkeztek a területre. Ősi foglalkozásuk az üveggyártás volt, erre utal a település német neve az Altglashütte, azaz a „régi üveghuta. Óbánya lakossága még ma is döntően német nemzetiségű. Az Öreg-patak völgyében megbúvó egyutcás falu hagyományos, zömében fehérre meszelt, tornácos házai eleven őrzik a századokkal ezelőtt itt élt elődök emlékét.

A kis falutól nyugatra kezdődik az Óbányai-völgy, mely a Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet része. A faluban igényes jelzőtáblák mutatják a számtalan turistaút és célpont irányát. Egyik irányba indulva az Óbányai kilátó, a Réka-vár, a Kedves-forrás és a Disznós kúthoz juthatunk, a másik irányba a pincesor és Mecseknádasd található. A legnépszerűbb út pedig a Ferde-vízeséshez, Kisújbányára és a Cigány-hegyi kilátóhoz vezet.

Ez az út volt az üvegesek útja is. A 18. századtól kedve az üveghasználat egyre kevésbé volt luxus hazánkban. A paraszti és városi portákon is megtalálhatóak lettek az üvegtárgyak és egyre több épületet díszített üvegablak. A mecseki hutákban fúvott üvegeket megyeszerte vásárolták, de eljutott minden dél-dunántúli piacra, sőt az Alföldre is.

Előnyös helyen voltak azok a huták, melyek szőlőtermesztő vidék közelébe települtek, hiszen a borkészítés és fogyasztás sokféle üvegedényt igényelt. A kelet-mecseki üvegfúvók termékeit négy híres borvidék is vásárolta: a Pécs környéki, a szekszárdi, a Villányi-siklósi és a Bodolya-sepsei.

A falu házait elhagyva, egy pisztrángos tó mellett elhaladva léphetünk be az Óbányai-völgybe. A völgyben sűrű, magas, egyenes törzsű bükkerdő ad kellemesen hűs árnyékot és szép panorámát. A turistautat számtalan helyen keresztezi a völgyben futó patak, melyben egymást érik a zúgók, újabb és újabb kis vízesések, csobogók, sziklák csodálatos látvány nyújtva minden időszakban.

Csepegő-szikla

Az út első igazi különlegessége a Csepegő-szikla. A nagyjából 30 méter széles forrásmészkő-lerakódást vízfolyások táplálják felülről, ezért „csöpög” belőle a víz folyamatosan. A sziklát élénkzöld moha és páfrány fedi, a ritkaságnak számító gímpáfrányt is felfedezhetünk. A szikla belseje egy kicsi cseppkőbarlang, apró cseppkövek figyelhetők meg benne, ami igen ritka természeti jelenség, A szikla körül a mederben hatalmas mészkőtömbök láthatók. A Csepegő-szikla igazán különleges látványt nyújt télen, amikor a csepegő vizek jégcsapokká fagynak.


Csepegő-szikla

Ferde-vízesés

A Csepegő-sziklától pár lépésre található fahídon keresztül jutunk, egy különleges zuhataghoz, a Ferde-vízeséshez. Nevét onnan kapta, hogy a több száz millió évvel ezelőtt vízszintesen lerakódott 10-15 cm vastagságú mészkő- és márgarétegek a kréta kori vulkanikus tevékenység hatására közel 30 fokkal megbillentek, így a víz "ferdén" zubog tovább a patakmederben.

Ferde-vízesés

A Ferde-vízesést elhagyva eljuthatunk Kisújbányára és a Cigány-hegyig is, ahol egy kilátóból csodálhatjuk meg a mecseki panorámát. A közel tíz kilométeres túra bárkinek ajánlható, nincsenek nehéz terepviszonyok és látnivalók, különleges természeti képződmények garanciát adnak a kellemes időtöltésre.

Ferde-vízesés