2024. Április 23., kedd
Béla névnapja

Somoskő: vár és a bazaltzuhatag

2017-08-20 15:04 | Nézettség: 310
A Somoskő egyik nevezetessége, a bazalatzuhatag. Ehhez hasonló geológiai képződmény az egész világon csupán négy található. A Somoskői várból pedig csodás panoráma nyílik a Petőfi Sándor által is megcsodált vidékre.
Somoskő: vár és a bazaltzuhatag

Somoskő Nógrád megyében, a szlovák határon húzódó település. Egyediségét a Somoskői vár mellett, a világ szinten is ritkaságnak számító bazaltképződmény adja. A vár különlegessége, hogy míg a Somoskő település a magyar-szlovák határ innenső, magyar felén húzódik, addig a Somoskői várat már a szlovák oldalon találjuk meg. Ennek a megfelelően a látogatók között találkozhatunk mind szlovák, mind magyar turistákkal. A belépőjegyet egy „kétnyelvű” pénztárban válthatjuk és természetes mindkét ország devizanemében fizethetjük. A belépőjegy egyébként nem borsos, és cserébe kialakított útvonalakat és gondozott terepet kapunk.  Mind a magyar, mind a szlovák oldalról vezet a várhoz kiépített, korláttal ellátott túraútvonal. Nem egy nehéz túrát kell elképzelni, családoknak is nyugodt szívvel ajánlható. Egészen a vár aljáig elmehetünk autóval. Az ingyenes parkolóban hagyva az autót, pár lépésre a határ és felkapaszkodva a lejtőn már ott is találjuk magunkat a várban. A vártorony is látogatható, remek panoráma nyílik a torony ablakaiból a környező tájra. A váron kívül, és a váron belül is több helyen található asztal és pad, ahol szusszanhatunk egyet.

Somoskő

Bazaltzuhatag 

A magyar oldalról indulva a vár mellett elhaladva néhány méter és lépcsőfok után megpillanthatjuk a vulkáni működés egyik egyedi és igen különleges eredményét, a bazalt zuhatagot. Az öt-, hatszögletű oszlopokból álló, zuhatagként a fejünk felett ívelő bazaltképződmény, melyből az egész világon összesen négy van, a bazalt kihűlése után keletkezik. A különleges látványt nyújtó bazalt oszlopok magassága néhol még a 9 métert is elérik.

Somoskő bazaltzuhatagSomoskő bazaltzuhatag

Somoskői vár

A Somoskői vár a 13. században a tatárjárást követően épült. Petőfi Sándor szavaival élve: „Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.” Valóban, a bazaltzuhatagnál található szögletes oszlopok egy részét a vár épításáre használták. A vár hadi jelentőségét a 17. század végén veszítette el, mert a környéken portyázó lovasok felgyújtották és nagy része elpusztult. A trianoni békeszerződés értelmében került a mai Szlovákia területéhez. Az 1970-es években újították fel, de a felújítás sajnos nem fejeződött be.

Somoskő községben 2015-ben egy új építésű kirándulóközpont került átadásra, ahol a térségbe érkező turisták információt szerezhetnek a környező vidékről, turista útvonalakról. A központ mosdókkal, közösségi térrel is várja az ide látogatókat, és különböző típusú szállást is megtalálható itt. A Somoskőre látogató családok számára ajánljuk a Kirándulóközpont állatsimogatóját és a Vadasparkot is. A geológiai és történelmi látványosságok és a Kirándulóközpont nyújtotta programlehetőségek összességében egy remek egynapos családi kirándulási célponttá teszik Somoskőt.