2024. március 28., csütörtök
Gedeon névnapja

Téli nosztalgia

2022-01-27 16:36 | Nézettség: 323
Február kétélű hónap. Egyfelől megújult lendülettel indulunk az új évbe, elvárásokkal telve, remélhetőleg teljesíthető újévi fogadalmakkal felvértezve. Általában szerepel ilyenkor listánkon az egészségesebb étkezés, a sok mozgás, egy új nyelv vagy hobbi megtanulása, és olvasás, olvasás, olvasás. Egyből beleugrunk a teendőkbe, a hátunk mögött karácsony szelleme támogat, az ünnepektől feltöltődve könnyen gyűrjük le az új év elejét. Idén ez talán még inkább érvényes, hiszen mindannyian nagyon vártuk 2021 végét, az új évtől pedig valami jobbat, valami többet várunk.
Téli nosztalgia

Téli nosztalgia

Téli nehézségek

Másfelől viszont sötét, borongós téli hónapról van szó, ami jelenleg nem is igazán téli. Nincsen hó, javarészt esik az eső, és ha még olykor-olykor ki is süt a nap, a hideg miatt néhány óra sétálás után visszakívánkozunk a jó meleg szobába, egy forró tea és a könyveink mellé. A korlátozások miatt sajnos nem élvezhetjük a téli hónapok örömét. Nincsen síelés, nincsenek korcsolyapályák, az összes hangulatos, beülős hely pedig zárva tart. Így a karácsony izgalmainak elmúltával szinte üresnek tűnik mindaz, ami az előttünk álló télből hátra van.

Karácsony emléke

Milyen jó ilyenkor visszagondolni a karácsonyi időszakra. Hajlamosak vagyunk így januári, februári hidegek közepette nosztalgiázni, és elmerülni a sokak által legjobban várt téli időszak emlékeiben. Van jobb program, mint ülni a karácsonyfa fényei mellett és az egész éves hajtást követően nyakig elmerülni egy olvasmányban? Az elmúlt években egyre inkább megfigyelhető volt az a tendencia, hogy Magyarországon, vagy legalábbis a fővárosban, nem fehéren telik az ünnep. A régi telek 40-50 centis havazásai sajnos mára már csak vágyalomként maradtak meg, noha a közlekedés, a zökkenőmentes ügyintézés biztos örül ennek, a gyerekek és a gyerek-lelkű játékos felnőttek kevésbé. Talán kijelenthetjük, hogy ha az emberek 3 hónapon keresztül nem is szeretnének folyamatosan behavazva lenni, azt a karácsony körüli egy hetet szívesen töltenék hólapátolással a hangulatért cserébe.

Behavazott műfenyő

Míg a havas tájnak csak drukkolni lehet, addig a karácsonyfánkat szerencsére mi magunk meg tudjuk választani. Egy szép, havas műfenyő kárpótol akkor is, ha odakint nem hull nagy pelyhekben a hó. Gyönyörködhetünk a hófödte ágaiban, és az azokon lógó kedvenc díszeinkben, hangulatos fényekkel megvilágítva. Életünk legszebb karácsonyát varázsolhatjuk így a nappalink közepébe, akár egy forró kandalló mellé. Milyen jó is bent élvezni a hó látványát, miközben mellettünk ropog a tűz. Alig várjuk, hogy az idei karácsony elérkezzen, addig is ne felejtsünk el dekoráción gondolkozni, illetve odafigyelni a szeretteink évközben elejtett ajándék-vágyaira.