A fröccs feltatlálása, csakúgy mint az egyik alkotóelemének a feltalálása Jedlik Ányos nevéhez kötődik. A legenda szerint 1842. október 5-én egy kis társaság gyűlt össze Fáy András fóti birtokán.
A társaság borozgatott, mikor Jedlik Ányos szodavizet spriccelt a borospoharakba, melyen mindenki meglepődött. „Mi ez?” – kérdezték többen is, mire Jedlik azt válaszolta, hogy spriccer. Ekkor lépett közbe Vörösmarty Mihály, aki szerint az elnevezés túl "németes" és azt javasolta legyen inkább fröccs. Később ezen esemény illhette a Fóti dal című verset, mely alkotásban először jelenik meg a fröccs.
Márai Sándort is megillette a fröccs, így ír róla „S a magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkalja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot.”
Az Újházi fröccsöt napjaink gasztronómiájában különleges fröccsfajataként kezelik, egyrészt nem szódával higítjuk a bort, hanem kovászos utborka levével, másrész a névadója Újházi Ede, akinek az Újházi-tyúkhúslevest is köszönhetjük. Az ismert színész itta szóda helyett kovászos uborka lével a bort.
Azonban egy megjelent tanulmány szerint sajnos az ismert szinész nem így itta a fröccsöt, ez az elmélet csupán 1997-ben egy tévedés miatt terjedt el.
Dráveczky Balázs, a Magyar Kereskedelmi Vendéglátóipari Múzeum egykori igazgatója publikálta ezt az elméletét. Az elmélet az elmúlt 25 évben elterjed és a cáfolat 2022-ben érkezett. Cáfolat ide, cáfolat oda, az elmúlt 20 éveben az uborkalével kevert bort Újházi fröccsnek hívjuk.
Az Apafőz csatornán egy kicsit változtattunk a recepten. Az Újházi fröccsnek nincs deklarált uborkalé-bor aránya, így mindenki kedve szerint keverheti. Az Apafőz csatorna videójában a kovászos uborkalé és a bor mellé még szódavizet is adunk. Nekünk az egylenő arány ízlett a legjobban, de természetesen bátran próbálkozzatok az arányok változtatásával.
Újházi fröccs Apafőz módra
Javasoljuk, hogy jó minőségű bort válasszatok, és az külön jóleső érzés, ha a kovászos uborkalevet is ti készítitek. Az Apafőz az alábbi linken található kovászos uborkát készítette el.