2024. Április 19., péntek
Emma névnapja

Vizesések Magyarországon

2014-09-27 21:05 | Nézettség: 248
Magyarországon földrajzi definicióknak is megfelelő vízesés csak három található, ezek a szilvásváradi Fátyol-, lillafüredi-, és az Ilona-völgyi vízesés Parádfürdőn. Emellett a túrázók találkozhatnak pár olyan víz alkotta természeti képződménnyel, melyek látványukban a klasszikus vízesésekhez hasonló élményt nyújtanak.
Vizesések Magyarországon

A három „igazi” vízesés mellett  az Ördögmalom vízesés Visegrádon, a Ferde vízesés és a Csepegő szikla Óbányán nyújt felejthetetlen élmény az arra látogatók számára.

Fályol vízesés - Szilvásvárad

A vízeséseink közül a legismertebb és talán turisztikai szempontból a legvonzóbb a Fályol vízesés. Ezen csodálatos természeti képződmény Egertől harminc kilométerre fekvő Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben található. A vízesést Szalajka-forrás, a Bükk egyik legnagyobb vízhozamú karsztforrása táplálja, mely a vízeséstől ötszáz méterre tör a felszinre. A vízesés 18 lépcsőfokát a természet alkotta, a víz 17 méter hosszan zudul a mésztufa lépcsőkön keresztül. A vízesés nevét a mésztufa, illetve a mésztufa-gátak által megtört, fátyolosan lezúduló víztömeg ihlette.

A Szalajka völgy a Fályol vízesés mellett számos egyéb természeti kincset rejt, mindenképp érdemes legalább egy napot szánni rá. A völgyben csordogáló Szalajka patak számos csobogót, kisebb vízesést rejt, a patakban illetve a kiépített kristálytiszta vízü tavakban sebes és szivárványos pisztrángokat találhatunk. A hosszú túrautra elindulhatunk gyalog is, de hangulatos erdei kisvasutról is gyönyörű látvány tárul elénk.  A kőkorszaki ősember lakhelyét is megtekinthetjük  a 959 méter magasan húzódó Istállós-kő oldalában, ahol Ősember-barlang található.

Fátyol vízesés