2024. október 22., kedd
Előd névnapja

Az Apci tengerszem – Drónvideón Magyarország rejtett természeti kincse

2024-09-29 17:19 | Nézettség: 176
Az apci tengerszem egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb természeti látnivaló Magyarországon. Kialakulása, története és elhelyezkedése miatt egyedülálló célpontja lehet egy kirándulásnak, vagy akár egy rövidebb túrának is. Ebben a cikkben bemutatjuk a tengerszem keletkezését, múltját és azt, hogyan lehet elérni ezt a varázslatos helyet. Nem mellesleg egy fantasztikusK drónvideó segítségével kerül bemutatásra a tengerszem.

 

 

Az Apci tengerszem kialakulása

Az apci tengerszem egy mesterséges tó, amely egy egykori andezitbánya területén alakult ki. A 19. században és a 20. század elején a Mátra lábánál fekvő területet andezitbányászat céljából használták. A bánya a működése során egy hatalmas krátert hozott létre a hegy oldalában, amely az idő múlásával megtelt csapadékkal és talajvízzel, létrehozva a ma is ismert tengerszemet. A tó vize kristálytiszta, smaragdzöld színe pedig lenyűgöző látványt nyújt a látogatóknak.

A tengerszem története

Az apci tengerszem környéke évszázadokon át gazdag volt az ásványkincsekben, elsősorban az andezitben. A bányászat egészen a 20. század második feléig zajlott a területen, amikor a kitermelés befejeztével a bánya használaton kívül maradt. A bánya mély krátere az évtizedek során lassan megtelt vízzel, így létrejött a tengerszem. A helyiek gyorsan felfedezték a természet új csodáját, és azóta is sokan látogatják a tavat, hogy megcsodálják a természeti szépségét.

Apci tengerszem

Hol található az Apci tengerszem?

Az apci tengerszem Magyarország északi részén, a Heves megyei Apc község határában található. A település a Mátra lábánál helyezkedik el, körülbelül 90 kilométerre Budapesttől és 15 kilométerre Pásztótól. A tavat egy könnyed séta keretében lehet elérni a községből, és a környék túraútvonalai is remek lehetőségeket kínálnak a kirándulásra. A tó méretéből és elhelyezkedéséből adódóan ideális helyszín egy csendes pihenésre vagy egy rövid kirándulásra a természetben.

Miért érdemes ellátogatni az Apci tengerszemhez?

Az apci tengerszem egy igazi eldugott természeti kincs, amely tökéletes helyszín azoknak, akik szeretnének elszakadni a városi nyüzsgéstől, és élvezni a természet nyugalmát. A tó kristálytiszta vize és az azt körülvevő erdő különleges hangulatot teremt, amely egyaránt vonzza a természetfotósokat, kirándulókat és a csendes kikapcsolódásra vágyókat. Az apci tengerszem ideális úti cél lehet egy egynapos kiránduláshoz, és számos lehetőséget kínál a túrázásra, piknikezésre és természetjárásra.

Hogyan lehet eljutni az Apci tengerszemhez?

Budapestről az M3-as autópályán haladva, majd Gyöngyösnél letérve a 21-es úton lehet a legkönnyebben megközelíteni Apc községét. A községből már könnyű túraútvonalak vezetnek a tengerszemhez, így akár gyalog, akár kerékpárral is megközelíthető. A látogatóknak érdemes kényelmes túracipőt és piknikfelszerelést is magukkal vinni, hogy a legjobban ki tudják élvezni a természet adta lehetőségeket.

Az apci tengerszem tehát egy különleges és kevéssé ismert természeti csoda Magyarországon, amelyet mindenképpen érdemes felkeresni egy kirándulás során. A kristálytiszta víz, a festői táj és a csendes környezet egyedülálló élményt nyújt minden látogatónak. Ha szeretnéd felfedezni Magyarország rejtett szépségeit, akkor az apci tengerszem tökéletes úti cél lehet.

Az Apci tengerszem – Drónvideón Magyarország rejtett természeti kincse

További tartalmak a témában

Tengerszemek Magyarországon

Tengerszemek Magyarországon

2014-09-09 20:39 | Nézettség: 473
Hazánkban tengerszemeknek általában azokat a bányatavakat hívjuk, melyeket magas falak szegélyeznek. A legismertebb magyar tengerszemek az Északi-középhegységben találhatók, vadregényes környezetben turistaúton megközelíthetők.
2014-09-09 20:39 | Nézettség: 473
Tovább olvasom »