2024. október 22., kedd
Előd névnapja

Megyer-hegyi tengerszem: Magyarország legszebb természeti csodája lélegzetelállító drónfelvételen

2024-09-29 18:51 | Nézettség: 154
Kevesen tudják, hogy Magyarország egyik legelbűvölőbb tava egy elhagyott malomkőbánya helyén található. A Megyer-hegyi tengerszem kristálytiszta vize és magasba törő sziklafalai egy olyan varázslatos világot teremtenek, amit mindenkinek látnia kell. Fedezd fel ezt a mesés tavat, és ismerd meg lenyűgöző történetét, amely garantáltan rabul ejt majd! Nézd meg a lélegzetálallító drónfelvételeket!

 

 

A Megyer-hegyi tengerszem kialakulása és története

A Megyer-hegyi tengerszem Magyarország egyik rejtett természeti csodája, mely a Zempléni-hegység területén, Sárospatak közelében található. A tengerszem különlegességét az adja, hogy nem egy természetes tó, hanem mesterséges eredetű: egy egykori malomkőbánya helyén keletkezett. A bánya a 15. században kezdett működni, amikor malomköveket fejtettek ki a vulkanikus eredetű kőzetekből. Az évek során a kitermelés következtében a bánya mélyebbé és szélesebbé vált, míg végül a víz utánpótlása miatt a bánya felhagyott működésével, és az esővíz kitöltötte a kialakult mélyedést, így létrejött a tengerszem.

Az elhagyott bánya az évszázadok alatt gyönyörű természeti környezetté alakult át. A tó vizének kristálytisztasága és a körülötte magasodó sziklafalak egyedi látványt nyújtanak, ami egyre több turistát vonz. A Megyer-hegyi tengerszemet 1997-ben természetvédelmi területté nyilvánították, és azóta is óvják annak érdekében, hogy megőrizzék a természeti és kulturális értékeit.

Megközelíthetőség

A Megyer-hegyi tengerszem könnyen megközelíthető Sárospatakról, amely egy történelmi kisváros a Zemplén szívében. A tengerszem gyalogos túraútvonalon érhető el, ami mintegy 4 km hosszú és közepesen nehéz terepnek számít. A túra során az erdőkön és dombokon áthaladva a látogatók több helyen csodálhatják meg a környező táj szépségét. Az útvonal egyértelműen kijelölt, táblákkal jelzett, és az út végén eljutunk a tengerszemhez, ahol pihenőhelyeket is találunk.

Autóval érkezők számára Sárospatak központjában parkolási lehetőség áll rendelkezésre, ahonnan a túraútvonal kezdődik. További lehetőségként Sárospatak vasútállomása is jó kiindulópont, mivel az útvonal innen is könnyen elérhető.

Érdekességek és adatok

  • A Megyer-hegyi tengerszem Magyarország egyik legmélyebb tava, átlagos mélysége 6,5 méter, de egyes pontokon akár 9,5 méter is lehet.
  • A tó vízszintje több mint 300 méterrel van a tengerszint felett, és a tavat körülvevő sziklafalak helyenként elérik a 70 méter magasságot.
  • A tavat körülvevő környezet gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik, számos védett növény- és állatfaj található itt, köztük a zempléni vadvirágok és madarak.
  • A tengerszem egykori malomkőbányájának történelmi jelentősége is nagy. Az itt készült malomköveket egészen az Alföldig szállították, és sok település malmait látták el az itt kifejtett kövekkel.

 

Megyer-hegyi tengerszem: Magyarország legszebb természeti csodája lélegzetelállító drónfelvételen

Miért érdemes felkeresni a Megyer-hegyi tengerszemet?

A Megyer-hegyi tengerszem egyedi természeti szépségű hely, mely kiváló túracélpont azok számára, akik szeretnének kiszakadni a város zajából, és élvezni a természet közelségét. A tó kristálytiszta vize és a sziklafalak varázslatos atmoszférát teremtenek, mely tökéletes helyszín piknikezéshez, pihenéshez vagy akár fotózáshoz.

A tengerszem közelében több kilátó is található, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környező Zempléni-hegységre és a Bodrogközre. Emellett a tengerszem közelében olyan kulturális látnivalók is felfedezhetők, mint a sárospataki Rákóczi-vár vagy a híres Sárospataki Református Kollégium, melyek történelmi jelentőségűek és szintén érdemesek egy látogatásra.

Összegzés

A Megyer-hegyi tengerszem egy varázslatos hely, ahol a természet és az ember által létrehozott táj egyedülálló módon találkozik. A tó kialakulásának érdekes története, a megközelíthetőség és a természeti értékek együttesen teszik ezt a helyet Magyarország egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb túracélpontjává. Ha Sárospatak közelében jár, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a rejtett gyöngyszemet!

További tartalmak a témában

Az Apci tengerszem – Drónvideón Magyarország rejtett természeti kincse

Az Apci tengerszem – Drónvideón Magyarország rejtett természeti kincse

2024-09-29 17:19 | Nézettség: 176
Az apci tengerszem egy kevésbé ismert, de annál különlegesebb természeti látnivaló Magyarországon. Kialakulása, története és elhelyezkedése miatt egyedülálló célpontja lehet egy kirándulásnak, vagy akár egy rövidebb túrának is. Ebben a cikkben bemutatjuk a tengerszem keletkezését, múltját és azt, hogyan lehet elérni ezt a varázslatos helyet. Nem mellesleg egy fantasztikusK drónvideó segítségével kerül bemutatásra a tengerszem.
2024-09-29 17:19 | Nézettség: 176
Tovább olvasom »